Sloboda informisanja i dalje najugroženija

Beograd, 7. maj 2020. godine

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, ocenila je da je vanredno stanje pokazalo da je sloboda informisanja i dalje najugroženija, bez obzira što u vreme pandemije informacije znače život, u online emiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine  “NDNV Media Hub”.

“Dešavalo se da krizni štabovi nisu uopšte komunicirali sa pojedinim medijima i birali su medije kojima hoće da daju izjave”, kazala je Maja Stojanović i dodala da je na lokalu situacija mnogo gora nego u većim gradovima.

Ocenila je da provladini medije neprestano produkuju lažne vesti.

Stojanović je naglasila da je organizovanje bakljada od strane pristalica vlasti slično slučaju Savamala, jer ni tokom bakljada policija nije reagovala na adekvatan način pa se ni danas ne zna ko su ti ljudi koji su se penjali po krovovima zgrada i palili baklje i odakle im dozvole za kretanje tokom policijskog časa.

Maja Stojanović je dodala da je inicijativa da se utvrde činjenice o bakljadama podneta Zaštitniku građana i on je najavio da će pokrenuti postupak.

Prema njenim rečima, ukoliko ne bude pritiska građana, ne možemo očekivati da institucije bolje reaguju.

Ostali učesnici emisije koju je moderirao predsednik NDNV-a, Norbert Šinković, bili su Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji i Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Milan Antonijević je kritikovao Ustavni sud Srbije koji se nije oglašavao tokom trajanja vanrednog stanja, uprkos brojnim inicijativama za zaštitu ustavnosti, povodom mogućih kršenja ljudskih prava.

“Veoma je zabrinjavajuće što Ustavni sud ćuti”, rekao je Antonijević.

Dodao je da ga je neprijatno iznenadilo i to što Državna revizorska institucija nije reagovala na načine na koji su organizovane javna nabavke tokom vanrednog stanja.

Aleksandar Popov izjavio je da su poruke jučerašnjeg samita EU i Zapadnog Balkana jasne i da Evropska unija više neće “gledati kroz prste” vlastima u Srbiji.

“EU je tolerisala Srbiji mnoge stvari koje nisu u skladu sa evropskim principima, ali to vreme je prošlo i sada će na delu biti princip štapa i šargarepe: ako Srbija ispuni evropske uslove, dobiće sredstva za oporavak ekonomije. Više neće biti gledanja kroz prste”, rekao je danas Popov.

Prema njegovim rečima, Srbija više ne može biti samo deklarativno na evropskom putu a istovremeno hvaliti Rusiju i Kinu, već mora da se opredeli.

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” pokrenuo početkom aprila povodom privođenja novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.

(Autonomija)