Stojanović: Odlaganje sednica Skupštine – novi recepti kako da se produžava postizborna kriza

Rezolucija Evropskog parlamenta i izveštaj ODIHR-a nakon decembarskih izbora prošle godine ne predstavljaju izlazak iz postizborne krize već njen produžetak, smatra direktorka Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa.

„Čini mi se da sada imamo novije i novije recepte kako ta kriza da se produžava. Mi smo ranije kroz izborne procese, najviše na parlamentarnom nivou kad čekamo da se vlada oformi, pa je to trajalo mesecima i mesecima, sada ima neki novi recept da se to produžava. Da se produbljuje time što se prave nastavci sednica na po više nedelja pa se onda odlažu i tako dalje“, objašnjava Maja Stojanović.

Prema njenim rečima, ono što može danas da se desi da dobijemo predsednicu Skupštine koja je u isto vreme premijerka, što je protivno zakonu.

„Skupština se i dan danas se prenosi na RTS-u i to jeste prozor ka građanima ove zemlje koji ne može tako lako da bude cenzurisan i tu je pitanje na kolji način oni žele da Ana Brnabić kontroliše šta će izlaziti iz Skupštine“, navodi.

Govoreći o konstantnim napomenama da je neophodan dijalog između pozicije i opozicije, Stojanović navodi da nije problem u tome da razgovor počne.

„Ono što se desi nakon tog početka čini mi se da je potpuno nepostojeći dijalog, odnosno da tu dođe do dva monologa. Jedini izlaz je komunikacija sa građanima i veća izlaznost na izborima. Nijedan autoritarni režim, nijedna dikatatura nije izgubila na izborima tako što prvo obezbedi sve, fer izborne uslove, a da oni sa druge strane da izgube na izborima”, objašnjava.

Kako kaže, za većinu stvari se uzalud nadamo.

„Ima mnogo stvari koje moraju da se promene. Od medijskih sloboda do funkcionerske kampanje. Ono što je dobro je da imamo mnogo veći domet Evropskog parlamenta i ODIHR-a„, ističe.

Građanske inicijative početkom decembra prošle godine pisale su otvoreno pismo ambasadaru Evropske unije u Srbiji i u tom pismu navela i zamolila da se uzdži od podrške vlastima i pozvali ga da ne odmaže.

Emanuele Žiofre, smatra Stojanović, odmaže ovakvim stavom.

„Mislim da je njima prvo u glavi stabilnost i da ta skupština koja postoji bez ikakvih turbulencija ustvari stabilnost. To nije stabilnost. Mi imamo produžetak krize. Ta stabilnost koja je površna nikako ne može da stvaro pravu stabilnost u Srbiji jer nemamo institucije, namamo prave imlementacije zakona i čini mi se da je njima više važna površinska stabilnost, nego suštinske promene“, naglašava.

Vlasti u Srbiji, smatra, pokušavaju da nađu neke preporuke ODIHR-a koje će moći da implementiraju

„Koje u stvari neće da naprave suštinsku promenu i čini se da se uvek Vlada Srbije ponaša prema izveštaju kao prema švedskom stolu. Ti sad dođeš i možeš da izabereš ono šta želiš da promeniš, a ovo sve ostalo što je suštinski ti to ne moraš da uradiš“, ističe.

Prema njenom mišljenju, samo tri stvari koje bi morale da se primene su ključne.

„Stvari koje bi morale da se primene i mogu da se primene veoma lako, a koje utiču na izborne uslove. Prvo je da predsednik ne bude u konfliktu interesa i ne bude na listiću, drugo je peta nacionalna frekvencija koja se čekla bez ikakvih razloga šest meseci i treće je da svi izbori budu u isto vreme”, smatra.

Stojanović je najavala i novu tribinu kampanje Ferka u Gornjem Milanovcu.

Kampanja za fer izbore – Ferka 

Kampanja FERKA okuplja organizacije civilnog društva, lokalne aktivističke grupe, studente, pravnike i sve građane koji ne odustaju od borbe za fer izborne uslove.

U susret predstojećim lokalnim izborima, kao centralni zahtev kampanje FERKA traži se da se predsednk države Aleksandar Vučić uzdrži od učešća u izbornoj kampanji za izbore na kojima formalno nije kandidat. Njegovo učešće na lokalnim izborima kao nosioca liste, kao i učešće u funkcionerskoj kampanjii, predstavlja kršenje temeljnih principa demokratije, fer i slobodnog izbornog procesa, kao i sukob interesa i zloupotrebu državnih resursa.

Kampanja je startovala tribinom u niškom Narodnom pozorištu, na kojoj su sa građanima razgovarali advokat Rodoljub Šabić, direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović, aktivisti grupe mladih “Borba” Emilija Milenković i Dimitrije Dimić, i aktivista iz Niša Miloš Bošković.

Kampanja FERKA stiže u Zrenjanin!