TACSO sa mladima na speed dating-u

Beograd, 28.mart 2017.godine – Trideset sedam omladinskih organizacija i organizacija za mlade iz više gradova Srbije učestvovalo je danas na događaju „Speed dating: Organizacije mladih i EU fondovi“ održanom u EU info centru u Beogradu. Na događaju – brzom upoznavanju – bili su prisutni i predstavnici 9 programa Evropske unije prisutnih u Srbiji, kao mogući donatori. Prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za omladinu i sport, Krovne organizacije mladih u Srbiji (KOMS) i EU info centra.Speed dating je organizovao EU info centar u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, a u okviru njihove zajedničke kampanje za mlade pod nazivom „Evropa za tebe“.U pozdravnoj reči, šef sektora Delegacije EU u Srbiji Štefan Hudolin izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom mladih, koje je pozvao da se aktivno uključe u reformske procese koje u Srbiji podržava EU.

“Vi ste nama apsolutno potrebni, potrebni ste nam u Srbiji, u regionu i u EU. Treba nam vaše učešće i da budete aktivni i proaktivni”, poručio je on predstavnicima omladinskih organizacija. Hudolin ih je ohrabrio da se ne razočaraju i ne odustanu ako se dogodi da neki njihov projekat ne  bude prihvaćen, već da nastave da učestvuju u svemu što EU radi u Srbiji.

Predstavnica Ministarstva omladine i sporta Marija Petronijević predočila je da ta institucija svake godine raspisuje konkurse za mlade i najavila je da će uskoro biti raspisan novi konkurs gde će Ministarstvo sufinansirati već odobrene projekte.

Krovna organizacija mladih u Srbiji partner je događaja, a generalna sekretarka KOMS-a Nina Živanović istakla je da to najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji postoji šest godina u nastojanju da odgovori na njihove potrebe.

Na 11 stolova, u speed dating-u su učestvovali predstavnici sledećih fondova i programa EU: Erazmus+, Kreativna Evropa, MEDIA program, Evropski instrument za ljudska prava i demokratiju (EIDHR),  Program podrške civilnom društvu (CSF), COSME (Program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća), Horizont 2020, Evropa za građane i građanke i Tehnička podrška organizacijama civilnog društva (TACSO). Oni su organizacijama mladih preneli koji su im konkursi dostupni, koji su u toku a koji planirani i odgovarali na njihova pitanja.

Na događaju je učestvovalo 37 organizacija iz sedam gradova uključujući organizacije iz Prijepolja, Tutina, Niša, Novog Sada, Jagodine, Smedereva.