Tara Petrović: Protiv SLAPP tužbi uz solidarnost i osvetljavanje svakog pojedinačnog slučaja

15. novembar 2022.

“SLAPP tužbe, kojima je cilj gušenje kritike kroz zloupotrebu pravnih procesa, preplavljuju Srbiju. Dosadašnje iskustvo nam pokazuje da se ne možemo osloniti na domaće sudove da se drže međunarodnih standarda u zaštiti slobode izražavanja, te ono što nam u takvoj atmosferi i u ovoj fazi preostaje, a pokazalo se efikasnim, jeste – solidarnost sa ljudima koji su meta SLAPP tužbi i osvetljavanje svakog pojedinačnog slučaja. To je ono što kao civilno društvo možemo i treba da uradimo”, rekla je Tara Petrović, viša istraživačica u Građanskim inicijativama, na panelu “SLAPP tužbe, zastrašivanja i pretnje: Šamar angažovanim građanima”.

Na panelu koji je održan juče u organizaciji European Fund for the Balkans, govorilo se o ranjivosti pozicije aktivista civilnog društva i angažovanih građana u celom regionu Zapadnog Balkana, te i o SLAPP tužbama kao sve učestalijem metodu zastrašivanja i ućutkivanja novinara i aktivista.

SLAPP tužbe su zapravo proračunati PR potez: Zatrpavate nekoga tužbama kako nešto ne bi objavio. A ako upravo one koji zloupotrebljavaju pravne procese izložimo pritisku javnosti, možemo učiniti da im se zapravo ne isplati da na ovaj način pokušavaju da ućutkaju kritiku”, istakla je Tara Petrović i dodala da je važno umrežavanje i zajednički rad u borbi protiv ovog vida gušenja kritike.

Govoreći o iskustvu Srbije, Tara Petrović je kao inicijalnu kapislu navela primer kompanije Milenijum tim, koja je 2021. godine podnela tužbe protiv većeg broja medija, samo zato što su preneli izjave sa konferencija za novinare opozicionih političara koji su ovu kompaniju označili kao umešanu u koruptivne poslove. Podsetila je na slučajeve gde su aktivisti bili meta SLAPP tužbi. Tako, navela je, aktivista Aladin Paučinac iz Novog Pazara suočen je sa “oko 15 tužbi”, koje je protiv njega podneo v.d. direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović. Naime, tokom pandemoje covid-19 2020. godine, zbog izostanka transparentnosti, rasta broja inficiranih i preminulih od kovida, kao i manjka zaštitne opreme i loših uslova u novopazarskoj bolnici, građani su dan za danom protestovali ispred bolnice. Dodatno, 37 lekara specijalista zaposlenih u bolnici je potpisalo peticiju kojom su tražili smenu direktora Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika. Mehmutović je odgovorio tako što je tužio svaku osobu koja ga je javno kritikovala, uključujući aktivistu Paučinca, lekare koji su potpisali peticiju, kao i jednog pacijenta koji je na svom fejsbuk nalogu opisao svoje iskustvo iz bolnice. Petrović je podsetila i na slučaj aktivistkinje Dragane Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške Gore”, koju su vlasnici kompanije Galens, zajedno sa njenim kolegama aktivistima, tužili jer je javno govorila o navodnoj ilegalnoj gradnji koju ova kompanija izvodi u zaštićenom području Fruške Gore. Vlasnici kompanije tužili su je zbog navodnog “narušavanja poslovnog ugleda i kreditnog rejtinga” i tražili kaznu zatvora od godinu dana.

Podsećamo i da su Građanske inicijative u avgustu ove godine postale članica Koalicije protiv SLAPP tužbi u Evropi – CASE, mreže evropskih organizacija udruženih u borbi protiv ovog sve učestalijeg mehanizma zastrašivanja i gušenja javne kritike kroz zlouopotrebu sudskog postupka.

Pridruživanjem CASE koaliciji, Građanske inicijative postale su i kontakt tačka u Srbiji kojoj se za pomoć mogu obratiti svi oni koji se nađu na meti SLAPP tužbi – “strateških tužbi protiv učešća javnosti”. Ove tužbe, zloupotrebljavajući pravo na sudsku zaštitu, koriste moćnici, uglavnom političari, javni službenici i sve češće privatne kompanije bliske vlasti, kako bi zastrašili i ućutkali javne kritičare uvlačeći ih u dugotrajne i finansijski iznurujuće pravne postupke. Mete su novinari, aktivisti, uzbunjivači, branitelji ljudskih prava.

Građanske inicijative se pridružile Koaliciji protiv SLAPP tužbi u Evropi

 

Snimak panela “SLAPP tužbe, zastrašivanja i pretnje: Šamar angažovanim građanima” možete pogledati u video prilogu: