Tri slobode pod lupom: 1-15. februar 2020. godine

Beograd, 13. februar 2020. godine 

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji 1-15. februar 2020. godine

 

Protekle dve nedelje obeležene su nizom incidenata čiji učesnik ili podstrekač je bio predsednik parlamentarne Srpske radikalne stranke i osuđeni zločinac protiv čovečnosti Vojislav Šešelj. Pored napada na aktiviste Fonda za humanitarno pravo i Natašu Kandić, meta njegovih ispada bili su i novinari, političari, čak i preminuli glavni urednik nedeljnika „Vreme” Dragoljub Žarković.

Zabrinjavajuće je to što nadležne institucije godinama ćute na ovakve ispade zbog čega se stiče utisak da Šešelj ima prećutnu podršku države. U vreme kada su poslanici Evropskog parlamenta boravili u Srbiji posredujući u dijalogu između vlasti i opozicije, ističući vrednosti slobode medije, lokalni portal “Info vranjske” suočio se sa pretnjom pravnim progonom od strane opštinskog odbora Srpske napredne stranke, dok kampanja protiv televizije N1 ne gubi na intezitetu. Takođe je nastavljena praksa kažnjavanja građana koji koriste svoje Ustavom garantovano pravo na slobodu okupljanja pokretanjem prekršajnih postupaka i novčanim kažnjavanjem, a najčešće žrtve tih progona su članovi Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja možete preuzeti u nastavku.

 

Nakon 6 meseci na CIVICUS monitor watch listi, Srbija je pala u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruirane, što označava značajno urušavanje sloboda okupljanja, izražavanja i udruživanja. Podsetimo, Srbija je jedina zemlja regiona u ovoj kategoriji. Što se tiče cele Evrope, u ovoj kategoriji su još Mađarska, Ukrajina i Moldavija.

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.