Tri slobode pod lupom: 1-15. oktobar 2019.

Beograd, 17. oktobar 2019. godine –

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji

1-15. oktobar 2019. godine

 

Bojazan da su slobode okupljanja, udruživanja i izražavanja samo deklarativno garantovani normativim aktima Republike Srbije prethodne nedelje dobila je i zvaničnu potvrdu. Na CIVICUS monitor listi Srbija je pala iz kategorije zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor suženi u kategoriju zemalja u kojima su one opstruirane. Time se Srbija svrstala u red najugroženijih država Evrope poput Mađarske, Ukrajine i Moldavije. Srbija je takođe jedina zemlja u regionu sa ovom ocenom.

Da nije reč o pukom izveštaju govori i veoma intenzivan period u pogledu sužavanja osnovnih sloboda. Prethodne dve nedelje obeležili su slučajevi nasilja na protestima protiv izgradnje mini-hidroelektrana u Toplom Dolu, obijanje porodične kuće novinarke KRIK-a, javno izražavanje sumnji u podobonost rektorke Univerziteta u Beogradu i profesora Filozofskog fakulteta na osnovu njihovog porekla. Slučaj koji je privukao veliku medijsku pažnju odnosi se na podnetu krivičnu prijavu protiv glumca Branislava Trifunovića zbog navodnog cepanja zastave u toku predstave, a najskoriji slučaj koji je izazvao nove talase protesta tiče se pritvaranja radnika fabrike “Krušik” koji je ukazao na povezanost Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova u međunarodnu aferu trgovine oružjem.

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.

Predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.