Tri slobode pod lupom: 12 – 25. maj 2023. godine

Beograd, 26. maj 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

12 – 25. maj 2023. godine

 

Prethodni period u Srbiji svakako su obeležli protesti protiv nasilja, koji su počeli da se organizuju kao odgovor na dva velika uzastopna masovna ubistva koja su se desila, kao i miting vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Na njemu je, očekivano, bilo dosta kršenja sloboda, od ucenjivanja ljudi (uglavnom radnim mestom) iz cele Srbije da prisustvuju mitingu, do spračavanja nerežimskih novinara da uđu u prostor namenjen medijima tokom mitinga.

Bilo je više napada na televijzu N1, što ispisima na javnim mestima protiv ovog medija, što prozivanjem novinara, i to od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a opet je prozvan i Marko Vidojković, koautor podkasta “Dobar, loš, zao (DLZ)“, koji inače već mesecima živi van zemlje, zbog velikog broja pretnji smrću koje je dobijao.

Protesti poljoprivrednika za bolje uslove rada i plasiranja svojih proizvoda svkako su zaokupili pažnju javnosti u prethodnom periodu, ali i pažnju vlasti, koja je pokušavala da spreči proteste na svaki način. Tako je bilo zastrašivanja voža protesta, sprečavanja poljoprivrednika da odu na masovno okupljanje u Beograd.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.