Tri slobode pod lupom: 13-15 april 2020. godine

Beograd, 16.april 2020. godine-

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji tokom vanrednog stanja

13-15. april 2020. godine

Imajući u vidu trenutnu situaciju prouzrokovanu globalnom pandemijom virusa Covid-19 i proglašenjem vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, osim kršenja prava na slobodu udruživanja, okupljanja i izražavanja, Građanske inicijative će u narednom periodu pratiti i sva ostala ljudska prava.

Protekli period obeležilo je dalje otežavanje obavljanja posla medija koji izveštavaju o stanju i posledicama krize uzrokovane pandemijom korona virusa, kao i nastavak negativne kampanje protiv televizije „N1“, novinarke Ane Lalić i članova opozicionih organizacija od strane dnevnog lista „Kurir“. Situacija u Srbiji i odsustvo parlamentarne kontrole izvršne vlasti postalo je tema i van granica Srbije, o čemu su govorili i predstavnici institucija Evropske Unije, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik. Pored nastavka gušenja medijskih sloboda, potčinjavanja zakonodavne i sudske vlasti izvršnoj, pravne nesigurnosti koju generišu neosnovana pritvaranja i ubrzana suđenja putem Skajpa, javnost u Srbiji uznemirila je i pojava  snimka policijske brutalnosti prema licu koje je navodno prekršilo meru zabrane kretanja.

Pregled slučajeva zabeležnih u ovom periodu možete preuzeti u nastavku.

Građanske inicijative objavljuju preglede slučajeva kršenja ovih prava dva puta nedeljno. Sve prethodne preglede možete videti ovde.