Tri slobode pod lupom: 14. jun – 27. jun 2024. godine

Beograd, 27. jun 2024. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

14. jun – 27. jun 2024. godine

 

Prethodno posmatrani period obeležili su brojni slučajevi kršenja osnovnih sloboda.

KRIK se već duži vremenski period suočava sa tužbama koje imaju karakteristike SLAPP tužbi. Njihovo svakodnevno funkcionisanje, rad i opstanak su dovedeni u pitanje zbog stalne potrebe da se na sudovima bore za svoju ali i slobodu izražavanja svih nas. Nacionalna radna grupa za borbu protiv SLAPP-a saopštila je da “Strahuju da je vlast odlučila da se konačno obračuna sa nezavisnim medijima i novinarima, a da je KRIK samo prvi na udaru.“

I u svojoj novoj ulozi predsednice Skupštine, Ana Brnabić nastavlja da targetira medije. Ona je optužila medije da blisko sarađuju sa kriminalcima u navodnim napadima na predsednika države.

Udruženja i aktivisti/kinje bili su takođe mete napada u prethodne dve nedelje. Nakon što su objavile rezultate svog istraživanja o Telegram grupama u kojima se deli osvetnička i dečija pornografija, aktivistkinje Udruženja za osnaživanje i razvoj građanki i građana “OsnaŽene” počele su da dobijaju pretnje smrću i pretnje tužbama. Festival “Mirdita, dobar dan” koji spaja umetnike/ce, borce/kinje za ljudska prava, mirovne aktiviste/kinje i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije i neguje saradnju i izgradnju mira, od svog početka suočava se sa napadima od strane političara/ki, a izuzetak nije ni ova godina, kada se čini da je kampanja protiv festivala najjača do sada. Sve ovo govori o opasnostima koje prete onima koji se zalažu za rodnu ravnopravnost, suočavanje sa prošlošću i pomirenje.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: