Tri slobode pod lupom: 19. avgust – 1. septembar 2022. godine

Beograd, 1. septembar 2022. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

19. avgust – 1. septembar 2022. godine

 

Posmatrani period od 19. avgusta do 1. septembra 2022. godine obeležen je brojnim kršenjima slobode izražavanja, slobode okupljanja i slobode udruživanja u Srbiji.

Novinar Nenad Živković bio je izložen napadima, a protiv portala Danas podneta je SLAPP tužba od strane bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, protiv koje se vodi sudski postupak zbog trgovine uticajem. Odgovorna urednica portala JugPress Ljiljana Stojanović, koja je i članica Stalne radne grupe za bezbednost novinara, izložena je pritiscima od strane nepoznatih osoba zbog podrške koju je dala OK Radiju iz Vranja.

Ekološki aktivisti, koji kampuju na planini Starici kod Majdanpeka, u pokušaju da spreče dalje miniranje ovog lokaliteta s ciljem eksploatacije ruda, fizički su napadnuti od strane privatnog obezbeđenja. Sa druge strane, najviši državni zvaničnici najavili su zabranu EuroPride-a u Beogradu, pozivajući se na argumente ugrožene državne bezbednosti, energetske krize, ali i nemogućnosti garancije bezbednosti učesnicima i učesnicama.

Više o svakom pojedinačnom slučaju možete pročitati u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.