Tri slobode pod lupom: 2 – 18. septembar 2022. godine

Beograd, 19. septembar 2022. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

2 – 18. septembar 2022. godine

 

Posmatrani period od 2. do 18. septembra 2022. godine obeležen je brojnim kršenjima osnovnih i ljudska prava i sloboda, naročito neposredno pre i tokom Evroprajda.

Narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Nebojša Bakarec je targetirao kritički orijentisane medije putem društvenih mreža. Privatno obezbeđenje kompanije Galens zaustavilo je aktiviste dok su se kretali javnim putem u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora. Nekoliko vozača beogradskog javnog prevoza dobilo je otkaze nakon što su govorili na jednom protestu na kojem su ukazali na uslove rada u ovom javnom preduzeću. Nekoliko dece koji borave u vrtiću u mestu Pećinci ostalo je bez mesta u predškolskoj ustanovi, a roditelji tvrde da su time kažnjeni od strane Srpske napredne stranke jer su članovi opozicione Demokratske stranke.

Ekološki aktivisti koji kampuju na planini Starici kod Majdanpeka, ponovo su napadnuti, ovaj put, od strane radnika zaposlenih u kompaniji Ziđin. Prostorije stranke Zajedno u Novom Sadu su napadnute od strane nepoznatog lica, koje je sekirom demoliralo ulazna kancelarijska vrata.

EuroPride 2022 obeležen je napadima na učesnike i učesnice, na novinare i novinarke, sukobima huliganskih grupa sa pripadnicima policije, a prethodno i neizvesnošću u pogledu toga da li će se ovaj događaj uopšte održati uzimajući u obzir administrativne postupke i oprečne izjave najviših javnih zvaničnika. U okviru ovog izdanja izveštaja “Tri slobode pod lupom” pripremljen je poseban dodatak koji sažima najvažnije događaje koji su obeležili EuroPride 2022, 17. septembra 2022. godine.

Više o svakom pojedinačnom slučaju možete pročitati u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.