Tri slobode pod lupom: 27-30 april 2020. godine

Beograd, 30.april 2020. godine-

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji tokom vanrednog stanja

27-30. april 2020. godine

Imajući u vidu trenutnu situaciju prouzrokovanu globalnom pandemijom virusa Covid-19 i proglašenjem vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, osim kršenja prava na slobodu udruživanja, okupljanja i izražavanja, Građanske inicijative će u narednom periodu pratiti i sva ostala ljudska prava.

Nastavlja se obračun sa nezavisnim medijima i novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao, a bitnu ulogu u njihovoj diskreditaciji imala je predsednica Vlade Ana Brnabić koja je na sednici Narodne Skupštine optužila pojedine medije da su „tajkunski“. Istovremeno se mediji na lokalnom nivou i dalje suočavaju sa velikim ograničenjima u pogledu pristupa istinitim informacijama, zbog čega se sve češće među građanima javlja sumnja u zataškavanje podataka o broju zaraženih i preminulih od korona virusa. Došlo je i do opasnog performansa sa bakljama  na krovovima zgrada za vreme zabrane kretanja u kojem su učestvovale pristalice vladajuće stranke i navijačke grupe koji je bio uperen protiv građana koji svako veče iskazuju nezadovoljstvo sa svojih terasa i prozora kao i političkih neistomišljenika. Naročito je zabrinjuavajuće što je poziv za ovaj performans došao od strane narodnog poslanika, pripadnika vladajuće stranka kao i GONGO udruženja, a da je reakcija nadležnih organa izostala.

Pregled slučajeva zabeležnih u ovom periodu možete preuzeti u nastavku.

Građanske inicijative objavljuju preglede slučajeva kršenja ovih prava dva puta nedeljno. Sve prethodne preglede možete videti ovde.