Tri slobode pod lupom: 23-27 april 2020. godine

Beograd, 28.april 2020. godine-

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji tokom vanrednog stanja

23-27. april 2020. godine

Imajući u vidu trenutnu situaciju prouzrokovanu globalnom pandemijom virusa Covid-19 i proglašenjem vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, osim kršenja prava na slobodu udruživanja, okupljanja i izražavanja, Građanske inicijative će u narednom periodu pratiti i sva ostala ljudska prava.

Centralna tema prethodnih dana jeste najava prve sednice Skupštine Srbije nakon uvođenja vanrednog stanja na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju te odluke, kao i potvrđivanju više od 40 uredbi koje je Vlada u tom periodu donela. U međuvremenu Osnovo javno tužilaštvo u Novom Sadu odbilo je krivičnu prijavu protiv novinarke Ane Lalić čime je okončan krivični postupak koji je protiv nje bio pokrenut zbog pisanja o stanju medicinskih ustanova na području tog grada. Nažalost, ova vest nije rezultat trenda poboljašanja uslova za rad novinara, o čemu svedoči nastavak kampanje koji se protiv njih vodi putem pro- vladinih tabloida.

Pregled slučajeva zabeležnih u ovom periodu možete preuzeti u nastavku.

 

Građanske inicijative objavljuju preglede slučajeva kršenja ovih prava dva puta nedeljno. Sve prethodne preglede možete videti ovde.