Tri slobode pod lupom: 25. novembar – 8. decembar 2022. godine

Beograd, 9. decembar 2022. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

25. novembar – 8. decembar 2022. godine

 

U posmatranom periodu od 25. novembra do 8. decembra 2022. godine, zabeležen je nastavak grubog kršenja osnovnih sloboda u Srbiji.

Novinarka Euronews Srbija Minja Miletić tužena je za klevetu od strane narodnog poslanika i funkcionera Socijalističke partije Srbije Vladana Zagrađanina, dok je novinarka mađarske redakcije Radio-televizije Vojvodine Renata Bađi Ribar targetirana od strane državne sekretarke u Ministarstvu prosvete i funkcionerke Saveza vojvođanskih Mađara Anamarije Viček.

Lokalne vlasti u Tutinu aktivno diskriminišu Pešter TV u ovom mestu, tako što ih ne pozivaju na događaje, niti im odgovaraju na postavljena pitanja i pozive da gostuju u njihovom programu. Novinar Veran Matić, kao i B92 i Insajder produkcije, bili su na meti tabloida „Informer“.

Novinarka portala 021.rs Aleksandra Reves sprečena je da izveštava sa Javne sednice Komisije za planove u Sremskim Karlovcima, dok je novinarka Jelena Obućina dobila uznemirujuće pretnje smrću, nakon što je bila targetirana od strane tabloida „Alo“ i „Informer“.

U oblasti slobode okupljanja, aktivisti za zaštitu životne sredine bili su pod pritiskom policije koja ih je legitimisala i testirala na alkohol i psihoaktivne supstance tokom protesta, dok su, sa druge strane, nastavnici bili izloženi pritiscima od strane direktora škola u kojima rade, zbog toga što su protestovali zbog nasilja u školama.

 

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.