Tri slobode pod lupom: 30. septembar – 13. oktobar 2022. godine

Beograd, 13. oktobar 2022. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

30. septembar – 13. oktobar 2022. godine

 

Posmatrani period od 30. septembra do 13. oktobra 2022. godine obeležen je brojnim kršenjima osnovnih i ljudska prava i sloboda.

Volonter organizacije „Da se zna“ napadnut je u gradu Čačku, dok je odbornik i aktivista iz Majdanpeka Martin Bežinarević prinudno odveden na suđenje jer se navodno nije odazvao sudskom pozivu.

Prećeno je novinarima „Večernjih novosti“ Jeleni Skenderiji i Vladimiru Mitriću, koji je pod policijskom pratnjom od kada je pretučen pre 17 godina na ulazu zgrade u kojoj živi. Ministarstvo unutrašnjih poslova podneće prijavu protiv Dragana Dmitrovića, koji je svedočio o policijskom nasilju kojem je bio izložen krajem septembra nakon što je bio ispitivan i primoran da potpiše lažni iskaz o napadu na radnika kompanije „Ziđin“ u Majdanpeku.

Novinar Srđan Nonić i narodna poslanica Jelena Milošević izloženi su SLAPP tužbi zbog pisanja o pokvarenoj hrani u jednoj predškolskoj ustanovi u Nišu, dok je Prajd info centar dva puta opljačkan u istom danu od strane nepoznatih osoba.

Više o svakom pojedinačnom slučaju možete pročitati u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.