Tri slobode pod lupom: 8 – 21. jul 2022. godine

Beograd, 21. jul 2022. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

8 – 21. jul 2022. godine

 

Posmatrani period od 8. do 21. jula 2022. godine obeležen je brojnim kršenjima slobode izražavanja, slobode okupljanja i slobode udruživanja u Srbiji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu optužilo je medije da vrše pritisak na javnu tužiteljku Nikolaidis, nakon što su portali N1 i Nova.rs objavili tekst u kojem su istakli propuste u radu ove tužiteljke u jednom ranijem slučaju. Član Srpske napredne stranke i bivši narodni poslanik Lav Pajkić, uporedio je medije Danas, N1 i Nova.rs sa pripadnicima ustaškog pokreta. Novinarka Snežana Čongradin ponovo je bila na meti napada osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, dok je novinaru časopisa „Drvotehnika“ Dragojlu Blagojeviću prećeno smrću. Vređan je i novinar Nedim Sejdinović, od strane visokog funkcionera Srpske napredne stranke.

Radnici kompanije Fijat iz Kragujevca dobili su prekršajne kazne zbog protestnih blokada puteva, po već viđenom šablonu po kojem su emitovane prekršajne kazne učesnicima i učesnicama ekoloških protesta. Scene brutalnog prekoračenja ovlašćenja i primene sile obeležile su proteste aktivista i aktivistkinja u Novom Sadu.

Prostorije Žena u crnom ponovo su napadnute, dok su zabeleženi slučajevi pritisaka na predstavnike sindikata u okviru Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ i niške kompanije Jura.

 

Više o svakom pojedinačnom slučaju možete pročitati u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.