U 2019. zabeleženo više od 130 slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja

Beograd, 30. decembar 2019. godine

Udruživanje. Okupljanje. Izražavanje.

Ove tri slobode moraju biti zagarantovane svima. Ove tri slobode čine osnovu građanskog društva.
Nijedna zemlja ne može sebe zvati demokratskom bez garancije ovih prava.

Ustavom i zakonima Republike Srbije ove slobode jesu garantovane. Praksa, međutim, pokazuje suprotno. Iz meseca u mesec smo svedoci sve češćih napada na udruženja, aktiviste i slobodne medije. Prostor u kome deluju se sve više sužava, dok broj napada, pretnji, zastrašivanja i uvreda raste.

Verujemo da redovno sakupljanje i objavljivanje slučajeva u kojima se krše ova prava može pomoći da se podigne vidljivost ovog trenda koji vrtoglavo raste i  ukaže na ozbiljnost problema sa kojima se suočavamo.  Iz tog razloga, Građanske inicijative  prate i na dvonedeljnom nivou objavljuju slučajeve koji pokazuju kršenje ovih prava pod nazivom Tri slobode pod lupom.

Kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju, međunarodnog mehanizma koji prate stanja ovih sloboda u celom svetu, šaljemo redovne izveštaje za Srbiju od avgusta 2018. godine.

Posle višemesečnog praćenja, u marta ove godine, Srbija je stavljena na Watch listu CIVICUS Monitora, kao jedna od zemalja u kojima su osnovne slobode ozbiljno ugrožene. Uprkos tome, drastično sužavanje uslova za rad civilnog društva i čitav niz kršenja prava nezavisnih novinara i organizacija civilnog društva u Srbiji su se nastavili.

Ovo stanje kulminiralo je time što je Srbija u oktobru pala na CIVICUS Monitor listi – iz kategorije zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor suženi (rejting 64,39) u kategoriju zemalja kojima su osnovne slobode opstruirane (rejting 60,39). Srbija je nakon ovog pada jedina zemlja u regionu sa ovim rejtingom, a kada je u pitanju cela Evropa, deli mesto jedino sa Mađarskom, Ukrajinom i Moldavijom.

Od marta, kada je Srbija stavljena na Watch listu, do decembra 2019. godine zabeležili smo više od 130 slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja.

 

U grafikonu ispod možete videti 10 najčešćih načina kršenja ovih prava.

Kao način borbe protiv ove sve teže situacije predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, u cilju zaštite i unapređenja slobode udruživanja, okupljanja i informisanja, tokom Međunarodne nedelje civilnog društva, koju su organizovale Građanske inicijative u saradnji sa globalnom mrežom CIVICUS i mrežom organizacija BCSDN iz Makedonije. Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim poslovima kroz razvoj civilnog društva.

I u narednom periodu, Platforma će intenzivirati svoje aktivnosti, kako bi doprineli demokratizaciji društva, izgradnji pravne države i aktivnom učešću građana u kreiranju i sprovođenju reformi kroz zaštitu i punu primenu tri slobode – udruživanja, okupljanja i informisanja.

U prilogu možete pronaći poslednji prikaz za ovu godinu, koji obuhvata period od 16-27. decembra.