Uskršnji BUM

 

Članovi Bečejskog udruženja mladih (BUM) su i ove godine uspešno realizovali akciju Uskršnji BUM, koja je po rečima članova jedna od omiljenih aktivnosti, kojoj se svi raduju, koja je mnoge inspirisala da postanu članovi organizacije i budu deo neke pozitivne promene.

Naime, Uskršnji BUM je nastao kao proizvod ideja mladih koji su želeli da na kreativan način urade nešto društveno korisno kako bi pomogli nekome kome je potrebna pomoć, a i da motivišu i podstaknu svoje sugrađane na humanost. Ova akcija se tradicionalno održava sedmu godinu zaredom uoči oba Uskrsa, sa izuzetkom kada se datumi poklope, pošto je Bečej multikulturalna sredina, gde stanovništvo podjednako proslavlja pravoslavni i katolički Uskrs.

Kao i ranijih godina, BUMovci su se na Veliki petak okupili i zajedno farbali jaja, da bi narednog jutra izašli na gradsku pijacu i sugrađanima ponudili simbol Uskrsa, u zamenu za dobrotvorni prilog. Bečejci su u skladu sa mogućnostima donirali novac, popričali sa mladima o prazniku, pozdravili njihovu tradicionalnu humanitarnu aktivnost i kući poneli uskršnja jaja.

Kako ovi mladi humanitarci ističu najdraže im je kada uspeju nekome da pomognu makar malo, jer su svesni da to njihovo malo nekome znači puno, a ono što im je isto mnogo bitno je da ujedno i izmame mnogoj deci, roditeljima i penzionerima osmeh na lice.

Ove godine dobrotvorni prilog je skupljan za obnovu domareve kuće u Izviđačkom centru odreda izviđača ’’Ivo Lola Ribar’’ koja je izgorela krajem septembra 2016. godine, a u kojoj je živeo starešina odreda Lukač Jožef sa svojom porodicom.

Takođe, tokom ove akcije koliko god mladi podstaknu svoje sugrađane na humanost, toliko i sugrađani njihovim poverenjem, pozitivnom reakcijom, oduševljenjem, po kojom lepom rečju i podrškom njih motivišu da nastave dalje da rade ono što vole i da unose promene u naše društvo, jer nisu samo humanitarne aktivnosti one u kojima oni mogu da daju svoj doprinos.

 

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.