Izveštaj: Udruženja građana: Sužavanje prostora za delovanje 2019

Beograd, 27. februar 2020. godine – Građanske inicijative predstavile su danas „Izveštaj o sužavanju prostora za delovanje organizacija civilnog društva za 2019. godinu“. Izveštaj ukazuje na ključne probleme u oblastima osnovnih prava i sloboda, pre svega prava udruživanja, izražavanja i okupljanja, kao i po pitanjima uključenosti civilnog sektora u proces donošenja politika i odluka.

Izveštaj ukazuje na zabrinjavajuću  praksu ugrožavanja slobode izražavanja, pre svega putem tabloidnih kampanja protiv medija i novinara koji profesionalno obavljaju svoj posao. Ističe se da problem dobija na težini činjenicom da u tim kampanjama učestvuju nosioci najviših javnih funkcija i predstavnika vladajućih struktura, ali pre svega zbog odsustva reakcija nadležnih organa. Podsećajući da je 2019. godinu obeležio veliki broj protesta građana, izveštaj ukazuje na to da još uvek nisu otklonjeni ključni nedostaci zakona koji regulišu tu oblast, pre svih u pogledu regulacije spontanog okupljanja ali i previsokih novčanih kazni za organizatore i učesnike. Takođe ukazuje na pokušaj odvraćanja građana od aktivizma pokretanjem brojnih prekršajnih postupaka i izricanjem visokih novčanih kazni.

Kad je reč o slobodi udruživanja izveštaj naglašava opasnost koja civilnom društvu preti zbog stvaranja paralelnog sektora oličenog u takozvanim GONGO organizacijama. Svrha osnivanja tih „ vladinih nevladinih organizacija“ je prvenstveno izvlačenje novca iz republičkog i lokalnih budžeta kroz konkruse za sufinansiranje projekata, ali i diskreditacija relevantnih nevladinih organizacija. Kao najopasniji primer te prakse navodi se slučaj kampanje protiv tužioca Gorana Ilića, protiv koga je Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac pokrenula disciplinski postupak, samo na osnovu optužbi od strane jednog takvog udruženja.

Izveštaj takođe naglašava štetnost neodržavanja javnih rasprava i donošenja važnih zakona bez prethodnog dijaloga sa svim relevatnim partnerima, kao što je urađeno u slučaju usvajanja izmena Krivičnog zakonika i postupanja u vezi sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Nedostatak dijaloga se ističe kao jedan od glavnih razloga lošeg kvaliteta usvojenih rešenja u pojedinim zakonskim aktima.

Generalna ocena je  da je položaj organizacija civilnog društva otežan zbog činjenice da je zbog nedostatka političkog dijaloga civilnom sektoru pripisana uloga političkog protivnika sa kojim vlast treba da se obračuna. Izveštaj zaključuje da je usled duboke političke  i nemoći institucija uloga organizacija civilnog društva od velikog značaja za očuvanje demokratskih procedura i vrednosti, kao i da će ta uloga u narednom periodu biti još značajnija.

Izveštaj koji je predstavljen na događaju možete preuzeti ispod.