Građanske inicijative i BIRN otkrivaju: Milionske zloupotrebe na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

Građanske inicijative i BIRN otkrivaju: Milionske zloupotrebe na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

U nastojanju da otkriju i osujete malverzacije na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Građanske inicijative su, zajedno sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN), objavile istraživanje mehanizma zahvaljujući kom milioni evra namenjeni ranjivim grupama završavaju na računoma fantomskih organizacija.
Komitet pravnika za ljudska prava je podneo krivične prijave temeljene na ovom istraživanju.

U sklopu sveobuhvatne borbe za transparentnost i odgovornost u raspodeli javnih sredstava, održana je konferencija Građanskih Inicijativa, Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) na kojoj je objašnjeno podnošenje krivičnih prijava zbog sumnjivog izvlačenja miliona evra na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Dejana Stevkovski iz Građanskih inicijativa je istakla manjkavosti zakonskog okvira, uključujući uredbu koja reguliše dodelu novca na konkursima. Takođe, je ukazala na osnivanje organizacija neposredno pred raspisivanje konkursa, promene osnovnih podataka tokom trajanja konkursa i zloupotrebu adresa od strane nekoliko udruženja. Ona je, takođe, podsetila da Građanske inicijative i BIRN godinama intezivno rade na praćenju konkursa i da se u bazi nalaze podaci o potrošnji 2400 objavljenih javnih konkursa, na kojima je podržano više od 50.000 projekata sa više od 187 miliona evra.

Katarina Golubović iz YUCOM-a istakla je na konferenciji da je krivična prijava podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal, obuhvatajući sve od bivšeg ministra Ratka Dmitrovića, preko zakonskih zastupnika, do nepoznatih osoba u konkursnim komisijama. Navela je da je nedostatak transparentnosti o članovima komisija otežao identifikaciju odgovornih osoba.

Gordana Andrić iz BIRN-a naglasila je da je istraživanje BIRN-a i Građanskoh inicijativa obuhvatilo konkurse u periodu od 2019. do 2022. godine, otkrivajući sumnjive prakse u četiri oblasti – medijima, udruženjima, omladini i kulturi, gde je ukupno dodeljeno oko 200 miliona evra. Ona je takođe upozorila na neobično visoke iznose koji su dodeljeni od strane Ministarstva, te na potrebu za većom transparentnošću i ujednačenijim pravilnicima. Ona je napomenula da se u konkursnim komisijama, iz konkursa u konkurs, ponavlja ime gradske sekretarke za socijalnu zaštitu, Aleksandre Čamagić, koja je bliska saradnica doskorašnjeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića.

 

Detaljnije o mehanizmu za zloupotrebu sredstava pročitajte ovde.