17 Nov Milica Batričević: Aktivizam u Srbiji je konstantni krizni štab!

17. novembar 2022.

“Aktivizam u Srbiji je konstantni krizni štab. Mi, aktivisti i aktivistkinje, gotovo svaki dan osećamo da je neka vanredna situacija na koju treba dati odgovor. A kada je konstantno osećaj vanredne situacije, ti onda sebi ne daješ pravo da se odmoriš. To je baš važno, ali istovremeno i tužno”, rekla nam je Milica Batričević, sociološkinja i aktivistkinja.

Milica je u aktivizam ušla kao studentkinja sociologije, i od 2011. godine čini deo tima BeFem feminističkog kulturnog centra. Aktivna je u više inicijativa i kolektiva. “Ovaj svet može da bude bolji” je poruka koja stoji na njenom stolu – ta poruka je pokreće. Sa njom smo pričali kako to izgleda boriti se gotovo na svakom koraku i u svakom momentu za taj “bolji svet”, i šta na kraju ostaje za nju samu. Ko brine o njoj, dok ona brine o svemu i svima?

“Mene ljudi često vide kao strašno brzu osobu, na nivou razmišljanja i svega. Ja sve više mislim da suštinski nisam takva, nego da je to moj način da se adaptiram na ovom svetu da bih mogla da preživim, da ukoliko bih usporila, bila bih tužna, a možda i depresivna. Mislim da je moja brzina moj način da preživim u svemu što nas okružuje – bilo kao feministkinja, bilo kao aktivistkinja u lokalnoj zajednici, razne prosto potrebe koje vidim da postoje a ne rešavaju se”, rekla je Milica. Na pitanje ko brine o aktivistima dok oni brinu o svima, Milica je rekla da aktivisti brinu međusobno jedni o drugima, ali da bi tu brigu trebalo da vodi društvo, kao i institucije mentalnog zdravlja koje bi bile dostupne svima i senzibilisane na podršku.

Intervju sa Milicom pogledajte u video prilogu:

Pitamo i ostale aktiviste i aktivistkinje:

Koliku podršku ti dobijaš dok pružaš podršku svuda? Ko o tebi brine dok brineš o drugima? Kako se tvoja borba odražava na tvoje mentalno zdravlje? I šta možemo MI da uradimo? Pomozi nam da saznamo. Popuni UPITNIK.

Cilj istraživanja je da bolje razumemo stanje mentalnog zdravlja aktivista i aktivistkinja. Rezultate ćemo koristiti za planiranje daljih aktivnosti, zagovaranje prema institucijama na ovu temu, podizanje svesti kod donatora o mentalnom zdravlju aktivista/kinja, ali, ono što je najvažnije, za donošenje konkretnih promena unutar organizacija civilnog društva u Srbiji.

Ovaj upitnik deo je istraživanja koje sprovodimo u saradnji sa organizacijom Psychosocial Innovation Network.

Istraživanje je deo inicijative #PodržimoSe koju realizujemo uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.Upitnik možeš popuniti OVDE.

Pomozi nam da saznamo kako se TI osećaš: Istraživanje o mentalnom zdravlju aktivista

Pogledaj i intervju sa Dejanom Dexi Stošić. aktivistkinjom, vršnjačkom edukatorkom i inicijatorkom #NisamPrijavila:

Dejana Dexi Stošić: Gde god da pogledate, nepravda je tu